събота, 14 юли 2012 г.

ЦИСТИТ И НЕГОВОТО ЛЕЧЕНИЕ


Циститът може да възникне във всяка възраст, но по-често се среща при:
  • бременни жени
  • сексуално активни жени
  • жени след менопауза
 инфекция може да се случи, когато бактериите от ануса се прехвърлят към уретрата. Това  се случва  по-често при жените отколкото при мъжете, тъй като уретрата е по-близо до ануса при жените, отколкото при мъжете.
При жените, прехвърляне на бактерии по този начин може да се случи, когато:
  • Правят секс
  • Се избърсват след тоалетна ( има по-малка  вероятност  да прехвърлите  бактерии по този начин, ако  се бършете отпред  назад)
  • поставяне на тампон
  • с помощта на диафрагмат(мек купол, направени от латекс или силикон) при  контрацепция

Повече за причинителите на цистит и неговото лечение може да научите ТУК
Повече за симптомите на цистит може да прочетете ТУК

вторник, 3 юли 2012 г.


Какво представлява атеросклерозата?
Атеросклерозата е хронично, прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Във вътрешния слой на артериите се отлагат мастни вещества и стените на съдовете стават по-дебели и по-твърди. Проявена атеросклероза се среща след 40-годишна възраст. Нейната честота и тежест се увеличават с напредване на възрастта. Установява се често и у лица под 40 години. Заболяването е по-често у мъжете и при тях започва около 10 години по-рано, отколкото у жените. С напредване на възрастта разликата намалява.

Причини за атеросклероза
За по-ранната поява и по-тежкото протичане на атеросклерозата допринасят наследствеността, захарната болест, високото кръвно налягане, преяждането и затлъстяването, застоялият живот, тютюнопушенето, прекомерната консумация на алкохол, кафе и силен чай, умствената преумора, нервно-психичните напрежения, неприятните изживявания, смущенията на някои жлези с вътрешна секреция. Значителна роля се отдава на консумацията на по-големи количества мазнини, и то от животински произход, но не по-малко е значението и на свръхкалоричното хранене (преяждането). Механизмът на възникване на атеросклерозата не е съвсем изяснен. Смята се, че за нейната поява играят роля известни увреждания на вътрешния слой на големите и средните артерии, където се отлагат мастни вещества. По-късно настъпва склерозиране (втвърдяване) на артериалната стена. Допуска се, че упоменатото увреждане на съдовата стена е резултат на действието на различни фактори - травми (наранявания) , инфекции, токсични влияния, повишено кръвно налягане, алергия, смущения в дейността на жлезите с вътрешна секреция.
Атероматозни плаки при атеросклероза
Отлагането на мастни вещества е резултат на настъпило разстройство на мастната обмяна в съдовата стена и тези мастни вещества се натрупват под формата на плаки (атероматозни плаки). С течение на времето плаката може да се пробие и нейното съдържание да се отмие от кръвния ток. На нейно място остава т. нар. атероматозна язва. Така изчезва гладкостта на вътрешния слой на артериите, характерна за непроменените съдове. Получават се грапавини, неравности, които малко или много нарушават преминаването на кръвта през тези места. Тук могат да се отложат и тромбоцити (кръвни плочици), които увеличават съсирването на кръвта и създават заедно с грапавините на съда условия за образуване на съсиреци (тромби), които могат да запушат в крайна сметка даден кръвоносен съд. Така се получават тромбозите на артериите на мозъка - мозъчен удар, тромбозите на артериите на сърцето - сърдечен инфаркт, тромбозите на артериите на крайниците - гангрена и т. н. В зависимост от степента на засягане на различните органи от атеросклероза се проявяват и нейните белези.
Тежки форми на атеросклероза
Когато атеросклерозата засегне тежко кръвоносните съдове на сърцето, се появяват белезите на гръдна жаба и инфаркт на сърцето. При засягане на мозъчните артерии се развива мозъчна атеросклероза, която дава много и разнообразни признаци - смутена памет (особено за близки събития, докато спомените за далечното минало са добре съхранени). Болните стават по-мудни, движат се с малки крачки. Характерът им се променя. Оплакват се от главоболие, виене на свят, разстройство на съня. При тежките случаи може да се развие т. нар. мозъчна тромбаза с парализа на определена група мускули, смущения в говора и т. н. Атеросклерозата на долните крайници нарушава тяхното оросяване с кръв и води до изтръпване, мускулна слабост и болки. Типични са болките при ходене, които принуждават болния да спре и почине. В по-тежки случаи може да се развие гангрена на крайника. Атеросклерозата е голям проблем, свързан със стареенето и в крайна сметка - със смъртта.
Профилактика на атеросклероза
Борбата с нея е извънредно важна, тъй като цели удължаването на живота на голяма част от хората. Засега успехите не са големи, но песимизмът не е оправдан. За намаляване на заболеваемостта от голямо значение е начинът на хранене - избягване на преяждането, поемането на много животински мазнини и въглехидрати. Калорийният режим трябва да бъде прецизиран, за да не създава условия за увеличаване на телесното тегло. Необходимо е системно лечение на повишеното кръвно налягане, на наличната захарна болест, на обменните и ендокринните заболявания. От голямо значение е борбата с тютюнопушенето. Спортуването, физкултурата, системният туризъм са важни средства в профилактиката на атеросклерозата. Създаването на оптимална атмосфера, в която човек може да разгърне безконфликтно и напълно своите възможности, играе също важна роля.

ХОЛЕСТЕРОЛ. ПРИЧИНИ ЗА ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ


Имате висок холестерол? Вече е време да помислите за някои забрани в храненето, а те са:
1.Намаляване на енергийния прием и редукция на телесното тегло
2.Намаляване на месните порции и ограничаване на тлъстите меса (свинско, говеждо, агнешко), отстраняване на видимите мазнини от месото и кожата от пилешкото.

3.Изключване или силно ограничение на млечни продукти - сирена, сладолед, млякос масленост над 1%
4.Ограничаване на консумацията на яйца до 2 седмично или приемане само на яйчни белтъци
5.Ограничаване на сладките храни, богати на прости захари (глюкоза, захароза и особено фруктоза)
6.Ограничаване и спиране приема на алкохол
7.Ограничаване и спиране консумацията на търговски печива, на богати на хидрогенирани растителни мазнини, които съдържат трансмастни киселини или животински мазнини - кексове, сладкиши, вафли, бисквити и др.
8.Изключване на допълнително обработвани меса - сушени, пушени, киснати в саламура, приготвени от раздробено месо (суджуци, луканки, сушеници, салами)
9.Изключване на вътрешности (карантия)
10.Ограничаване на консумацията на морски дарове

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Как да разпознаем високото кръвно налягане?
Обикновено неясни оплаквания като световъртеж, главоболие,нарушения в зрението, шу в ушите, често кървене от носа, сърцебиене.Кръвното налягане е повишено при :
-Горна систолична стойност над 169 мм живачен стълб
-Долна диастолична граница стойност над 95 мм живачен стълб

Причини за високо кръвно налягане:
-В 90 процента от случаите няма органични причини.
-Наследствените фактори играят роля, комбинирани с рискови фактори като наднормено тегло, много никотин и алкохол, стрес, обездвижване.
-Хиперфункция на щитовидната жлеза.
-Бъбречни заболявания.
Описание на високо кръвно налягане
Високото кръвно налягане е широко разпространена болест. Тя се открива чрез измерването на кръвното налягане.